Kada se topli začini Indije spoje sa svježinom limuna i tropskim dodirom kokosa i ananasa, nastaje čarolija koja osvaja sva čula. Chai Lemon Chai nije samo čaj – on je inspiracija za kreiranje neobičnih napitaka, slatkih delicija i slanih specijaliteta. Njegova zlatna boja, egzotična aroma i savršen balans između pikantnog i citrusnog donose potpuno novo iskustvo u kuhinji. U nastavku otkrij tri jedinstvena recepta – od ledenog napitka koji hladi u vrelim danima, preko elegantnog deserta koji miriše na limun, pa sve do kremastog rižota u kojem začini i citrusi stvaraju harmoniju okusa.

Napitak:
Chai Lemon Ice Cooler

Lemon Chai u kuhinji: napitak, desert i rižoto

Sastojci:

  • 2 kašike čaja Chai Lemon Chai

  • 400 ml vode

  • 1 kašika meda

  • sok od ½ limuna

  • kockice leda

  • kriške limuna i grančica mente za dekor

Priprema:

  1. Čaj preliti ključalom vodom i ostaviti 6 minuta.

  2. Procijediti i zasladiti medom dok je još topao.

  3. Ostaviti da se ohladi, dodati led i sok od limuna.

  4. Poslužiti u staklenoj čaši uz dekoraciju od mente i limuna.

👉 Savršeno osvježenje za ljetne dane.


Slatki recept:
Panna Cotta sa Lemon Chai aromom

Lemon Chai u kuhinji: napitak, desert i rižoto

Sastojci:

  • 400 ml pavlake za šlag

  • 100 ml mlijeka

  • 3 kašike čaja Chai Lemon Chai

  • 80 g šećera

  • 6 g želatina

  • ribana korica limuna

Priprema:

  1. Čaj preliti mlijekom i pavlakom, kratko zagrijati (ne kuhati) i ostaviti 10 minuta. Procijediti.

  2. Dodati šećer i zagrijati do vrenja.

  3. Umiješati želatin (prethodno natopljen u vodi).

  4. Sipati u kalupe i hladiti najmanje 4 sata.

  5. Poslužiti sa ribanom limunovom koricom i laganim preljevom od ananasa.

👉 Iznenadi goste egzotičnim desertom s notom orijenta.


Slani recept:
Rižoto s povrćem u infuziji Lemon Chai

Lemon Chai u kuhinji: napitak, desert i rižoto

Sastojci:

  • 200 g arborio riže

  • 600 ml procijeđenog čaja Chai Lemon Chai (jakog, duže infuziranog)

  • 1 crveni luk (sitno sjeckan)

  • 1 tikvica i 1 mrkva (kockice)

  • maslinovo ulje

  • 50 g parmezana

  • so i biber

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju izdinstati luk i povrće.

  2. Dodati rižu i kratko propržiti.

  3. Postepeno dolijevati vruć čaj Chai Lemon Chai umjesto temeljca, uz stalno miješanje.

  4. Kuhati dok riža ne omekša i postane kremasta.

  5. Na kraju dodati parmezan, so i biber.

👉 Savršeno ide uz čašu toplog čaja za mirnu večeru.