Ovaj čaj nije samo za šolju – od njega nastaju prava kulinarska iznenađenja. Uživaj u kremastom latte napitku posutom cimetom, probaj hrskave keksiće obogaćene mljevenim čajem i bademima, ili otkrij slanu stranu u aromatičnoj marinadi za pileća prsa. Slatko, slano i mirisno – baš kao tvoj zimski ritual u kuhinji.

Napitak:
Kandirani Badem Latte

Tri načina da uživaš u čaju "Kandirani Badem"

Sastojci:

  • 2 kašičice čaja Kandirani Badem

  • 200 ml mlijeka (kravlje ili biljno)

  • 1 kašičica meda ili agavinog sirupa

  • prstohvat mljevenog cimeta za posip

Priprema:

  1. Čaj preliti sa 150 ml ključale vode i ostaviti 4 minute da se infuzira.

  2. U međuvremenu zagrij mlijeko i napravi pjenu (ručnim mikserom ili spenjačem).

  3. Procijedi čaj, ulij u šolju i dodaj med.

  4. Na vrh stavi pjenasto mlijeko i pospi cimetom.

👉 Savršeno ide uz popodnevni čajni ritual.


Slatki recept:
Keksići s čajem Kandirani Badem

Tri načina da uživaš u čaju "Kandirani Badem"

Sastojci:

  • 200 g brašna

  • 100 g maslaca

  • 80 g smeđeg šećera

  • 1 jaje

  • 2 kašike mljevenog čaja Kandirani Badem (fino samljevenog u blenderu)

  • ½ kašičice praška za pecivo

  • šaka sjeckanih badema

Priprema:

  1. Maslac i šećer umutiti u pjenastu smjesu, dodati jaje.

  2. Umiješati brašno, prašak za pecivo i mljeveni čaj.

  3. Dodati sjeckane bademe i oblikovati male kekse.

  4. Peći 12–15 min na 180°C dok ne porumene.

👉 Iznenadi goste neobičnom kombinacijom čaja i kolačića.


Slani recept:
Pileća marinada s čajem Kandirani Badem

Tri načina da uživaš u čaju "Kandirani Badem"

Sastojci:

  • 200 ml jakog čaja Kandirani Badem (2 kašičice na 200 ml vode)

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 1 kašika meda

  • 1 kašičica senfa

  • 2 čena bijelog luka (sitno sjeckana)

  • so i biber po ukusu

  • 500 g pilećih fileta

Priprema:

  1. Skuhaj čaj i ostavi da se ohladi.

  2. Pomiješaj sve sastojke u zdjeli i dodaj pileće filete.

  3. Ostaviti da se marinira barem 2 sata (idealno preko noći).

  4. Ispeći na roštilju ili tavi dok meso ne dobije zlatnu boju.

👉 Savršeno ide uz laganu zimsku salatu i čašu toplog čaja.

👉 Kupi kandirani badem!