Čaj je mnogo više od toplog napitka. To je ritual, tradicija, trenutak mira i uživanja. U “Kući čaja” vjerujemo da čaj spaja ljude, donosi blagostanje i unosi ljepotu u svakodnevni život. Ako ste tek zakoračili u svijet čajeva – dobrodošli! Ovaj tekst je idealan za početak.

Šta je zapravo čaj?

Kada kažemo “čaj”, često mislimo na bilo koju toplu infuziju biljaka. Međutim, pravi čaj dolazi isključivo od biljke Camellia sinensis. Od nje potiču:

  • Zeleni čaj

  • Crni čaj

  • Bijeli čaj

  • Oolong čaj

  • Pu-erh čaj

  • Žuti čaj
    VODIČ ZA POČETNIKE

Sve ostale infuzije – poput kamilice, mente, hibiskusa ili rooibosa – tehnički su biljni čajevi (ili bolje rečeno: biljne infuzije).

Razlika je u obradi, ne u biljci

Svi pravi čajevi dolaze od iste biljke – razlika je u načinu obrade listića nakon branja:

  • Zeleni čaj – ne oksidira se, zadržava svježinu, biljni karakter i blago travnate note.

  • Crni čaj – potpuno oksidiran, daje snažnu, bogatu i punu infuziju.

  • Bijeli čaj – minimalno obrađen, nježan, lagan i prirodno sladak.

  • Oolong čaj – djelimično oksidiran, balansiran između zelenog i crnog.

  • Pu-erh čaj – fermentisan, zemljan, često zreo i dubokog ukusa.

  • Žuti čaj – rijedak i delikatan, sličan zelenom, ali s dodatnim korakom “sporog sušenja” koji mu daje mekan, zaokružen i blago slatkast ukus bez trpkosti.

    A šta je s biljnim čajevima?

    Biljni čajevi su infuzije sušenih cvjetova, lišća, korijena i plodova raznih biljaka. U ovoj kategoriji su popularni:

    • Kamilica – opuštajuća i blaga

    • Menta – osvježavajuća

    • Rooibos – crveni čaj bez kofeina iz Južne Afrike

    • Đumbir, hibiskus, matičnjak… – i mnogi drugi

    Da li čaj sadrži kofein?

    Da, pravi čajevi sadrže kofein, ali u manjoj količini nego kafa. Zeleni i bijeli čajevi imaju manje kofeina od crnog. Biljni čajevi poput kamilice ili rooibosa ne sadrže kofein.

    Kako pravilno pripremiti čaj?

    Jedna od najčešćih grešaka kod pripreme čaja jeste previsoka temperatura vode ili predugo vrijeme infuzije. Evo kratkog vodiča:


    Vrsta čaja

    Temperatura vode

    Vrijeme infuzije

    Zeleni

    70–80°C

    2–3 min

    Crni

    90–100°C

    3–5 min

    Bijeli

    70–80°C

    4–5 min

    Oolong

    80–90°C

    3–5 min

    Biljni

    90–100°C

    5–10 min


    Koji čaj odabrati za početak?

    Ako ste novi u svijetu čajeva, evo nekoliko prijedloga:

    • Zeleni čaj s aromama – npr. naš Dance with Moringa je savršen početak

    • Rooibos s voćem – ukusan, bez kofeina i idealan za večer

    • Crni čaj s cimetom ili vanilijom – toplina i snaga u jednoj šolji


    Naš blog će vas iz sedmice u sedmicu voditi kroz zanimljive priče o čaju, njegovim vrstama, pripremi, zdravlju i kulturi. Ako imate pitanja – pišite nam ili svratite u jednu od naših Kuća čaja. 🍵

    Dobrodošli u svijet čaja – gdje svaka šolja priča svoju priču.